MEN ED(e), inte Sven Berntsson?

Sven är en av de som anmält Christina för oegentligheter i stiftelsen Niklas Bladhs Minne (NBM). Han hade varit stiftelsens ordförande i åtta år när bomben detonerade.

Ni som läst de tre tidigare inläggen ”Resan Kärna-Kornhall 1” och Resan Kärna-Kornhall 2 samt Det låter så bra har ju fått ett hum om att allt inte stod rätt till i stiftelsen NBM.

Sven Berntsson har långt ifrån fullgjort sitt uppdrag som stiftelsens ordförande i NBM. I flera år har länsstyrelsen och revisorn skickat brev till honom och velat ha kontakt angående hjullastare och bokföring mm Även Kungälvs kommun har sökt honom.

Den 18 augusti 2010 skrev Johan Pihlgren på Kungälvs kommun till styrelsen NBM, Anders Holmensköld (M), Ove Wiktorsson (c), Carina Johansson (SHB) och Catharina Migell:

Ämne: Stiftelsen till Niklas Bladhs minne. Problem?

”Bidrag på 3,5 Mkr beslutades 2008 för 7 km cykelväg mellan Kärna och Kornhall. Delbetalningar gjordes 2008, i förskott enligt avtal. Det medförde stor aktivitet och byggande vilket i sin tur medförde ytterligare delutbetalningar. 1.6 Mkr har betalats ot. 0 km står klar och 1 km står halvklar. Nu växer detta igen och måste kanske göras om, om bygget inte återupptas. Ingen anläggningsverksamhet har pågått under 2010.

Flera uppmaningar har sänts till stiftelsen sedan i vintras om redovisning av hur senaste delutbetalningen har hanterats. Stiftelsen svarar med att redovisning ska göras, men inget sker. Flera möten har bokats med stiftelsen, stiftelsen svarar med att skjuta upp varje bokat möte. Ingen egentlig kontakt har gått att få under 2010. Ytterligare beslutade bidragsutbetalningar har stoppats sedan länge. Om ingen av er säger annat så går jag vidare och diskuterar härnäst med kommunens ekonomer och jurister om hur detta lämpligen bör hanteras.

Med vänlig hälsning
Johan Pihlgren”

Enligt Sven Berntsson existerade inga oegentligheter i Stiftelsen Niklas Bladhs Minne…före bomben! Efter bomben såg det plötsligt annorlunda ut. Sven Berntssons dotter Linnea Berntsson uttryckte det klart i sitt polisförhör ”Det förstår ni väl att pappa måste anmäla Christina, annars åker han på det själv”.

Hade Sven pratat sanning i målet mot Christina så hade han nog åkt på en hel del hur som helst. För att klara sitt eget skinn vittnar Sven i förhör och rättegångar att:

# Christina var kassör i stiftelsen (aldrig varit, inget beslut heller)

# Christina har ensam tillgång till stiftelsens konto (Anders Holmensköld + Christina)

# Christina skulle ha ställt in flera styrelsemöten (det gjorde Sven & co själva)
2 kap. 11 § stiftelselagen. ”Utöver styrelsens ansvar ska styrelseordföranden bl.a. se till att sammanträden hålls när det behövs”

# Christina köpt en hjullastare för att kunna ta ut pengar ur stiftelsen (???)

# Christina är orsak till att hjullastaren sen är borta. Men…”Berntsson vet att den här hjullastaren sålts på export till Sydamerika via Göteborgs Entreprenadmaskiner i Kungälv, företrädare för detta bolag heter Peter Johansson. Försäljningspriset var 125 000 kronor inklusive moms och det var Thomas Bladh privat som sålde hjullastaren” : Sven Berntsson i förhör 2011-08-24 Dnr: 9000-K2182-11.

# Christina ville att Anders Holmensköld skulle ha all post till stiftelsen för att maken Thomas inte skulle få se den, och se att hon lurades (därför undanröja alla misstankar om fusk från Christinas sida, samt att Anders Holmensköld snabbt skulle få all information om styrelsearbetet då han också var kommunalråd)

# Christina har ljugit om att maken arbetat något för stiftelsen…eventuellt max 2-2,5 dagar (i förhör har Thomas Bladh berättat att han lagt 5-6 somrar och hela sin fridtid på byggandet av de här gång och cykelbanorna)

# Christina har inte velat ta emot post när Sven Berntsson kommit med den post han fått från skattemyndigheten och länsstyrelsen avseenden stiftelsen. Därför har han inte haft någon kunskap om handlingar som rör stiftelsen över huvudtaget”. Förhör med Sven Berntsson 2011-08-24 Dnr: 9000-K2182-11. (Sven är ordförande i stiftelsen inte Christina).

# Christina har fört över pengar till hennes egna bolag (Dit samtliga medel gått är Thomas Bladh VD och Christina suppleant).

I stiftelselagen 2 kap. om styrelsens ansvar om förvaltningen står det: ”Styrelsens ordförande har huvudansvaret inom styrelsen. Han ska noga följa stiftelsens verksamhet och se till att övriga ledamöter får tillräckliga upplysningar så att de kan utföra sina uppdrag på ett riktigt sätt”


Inte nog med att Sven Berntsson misskött sitt styrelseuppdrag, och skyllt allt på Christina. Han har också genom sitt vittnesmål begått MENED. Han har varit en stor bidragande orsak till att Christina fällts för trolöshet mot huvudman, urkundsförfalskning, grovt bokföringsbrott och skattebrott till 2,6 års fängelse. Han har dessutom sett till att Christina fått betala 1,5 miljoner kronor till stiftelsen (tagit ur hennes och barnens bohag). Sven Berntsson tyckte inte att det räckte utan ville ha ytterligare 350 000 kronor i ränta av henne.

Sven Berntsson med flera är naturligtvis anmälda för bland annat mened. Tyvärr fick Christina en nitlott i det ”geografiska rättssäkerhetslotteriet” och hamnade i Västra Götalands polisdistrikt. Så Sven kan nog tryggt bara vänta in att byråkraternas koma ska släppa lagom till att preskriptionstiden börjar.

GRATTIS Sven Berntsson till den vinstlotten!

Bilden högs upp: Förutom att springa runt i gård och stuga på orten och svartmåla Christina… innan någon ens hann att bli förhörd, bestod Sven Berntssons förståndsmässiga insats i att skriva anonyma brev till polisen. Denna Svens högtravande Kärnaprosa går inte att ta fel på.