Tillitens gränser

En granskningskommission har tittat på Göteborgsandan och det moraliska tillståndet i Göteborg, vilket resulterat i rapporten ”Tillitens gränser”. Utan att veta om kommissionens arbete känns det som jag i min blogg beskrivit samma fenomen som rapporten ”Tillitens gränser” kommit fram till, har till och med ett inlägg som heter Tillit.

Ur rapporten Tillitens gränser: Det fanns och finns en institutionaliserad historisk omhuldad Göteborgsanda, och en bild av denna anda, där gränsöverskridanden, samarbete, pragmatisk handlingskraft och synbara resultat står i centrum, värden som professionellsjälvständighet, insyn och opartiskhet hamnade delvis i skymundan”.

Ovan formulering prickar rätt bra vad jag skrivit om klanen Bladh och allt mygel i Kungälv, Göteborg.I mitt inlägg ”Det låter så bra” beskrev Daniel Brycke ganska ogenerat att han saltat fakturor för Robert Bladhs räkning. Tydligen har han berättat för omgivningen att han även myglat på sitt ordinarie jobb.

Någon som tydligen både hört Daniel Bryckes berättelse och läst min blogg har skickat ett anonymt brev om hans bravader på NCC, i berömd Göteborgsanda. Skulle den anonyma personen ha fel så lär jag väl bli stämd…men jag tar risken och publicerar dokumentet. Robert Bladh har med sin bombfaktablogg lagt ribban så lågt att jag rätt bekymmerslöst kan följa hans exempel, det verkar fritt fram att publicera vad som helst.
Polisen i Västra Götaland har ändå fullt upp med att bevaka alla muthärvors sociala och ekonomiska transfereringssystem så att de med blandat resultat håller sig inom ”Tillitens gränser”. Ibland avlossar de dock några moraliska lösa skott…mest för syns skull.

Anonyma brevet:
Under flertalet år så har det förekommit strategisk och kontinuerlig plundring av pengar och material från NCC roads Hisings Kärra, Göteborg.
Daniel Brycke som arbetar på anläggningen i Hisings Backa som dessutom driver sina företag DBB System och DB Miljösystem AB Har tillsammans med en kollega på samma avdelning under årens lopp 2006-2012 konterat varandras fakturor som varit ställda till NCC Roads men använts för privata inköp som t.ex. bilar, bildelar, båtar, båtdelar, fyrhjulingar, hantverkare till sina egna bostäder, verktyg och maskiner till de egna företagen mm
En mängd material såsom asfalt, makadamm mm har också transporterats från anläggningen i Hisings Kärra och gjorts arbete med i de privata bolagen ”svart” utan att materialet debiterats från NCC till deras egna företag. Det har varit både billigt och enkelt att beställa material stort som smått från NCC via Brycke där vare sig kvitton eller fakturor existerat, pengarna har gått direkt i Bryckes ficka.
2007 stal Daniel Brycke järnbalkar från NCC:s upplag i Hisings Kärra för ca 500.000:- dessa bytes till en båt, Nimbus med en båtfirma utanför Kungälv.
Det är många miljoner som flödat från NCC Roads konto till framför allt Daniel Brycke men även en hel del till hans kollegas privata konsumtion och de egna företagen. De har lätt kunnat utnyttja detta system då de genom sina befattningar i företaget haft full tillgång till NCC roads konton och då de båda samarbetat med denna plundring och kunnat kontera för varandra.
Jag har under flera år haft kännedom om detta då de inte varit helt diskreta och dessutom tyckt att de är värda denna förmån, detta har känts fruktansvärt obehagligt och jag har inte vetat vad jag ska göra med all vetskap.